Programma

Inleiding

Nijmegen de groenste

In het Nijmegen van GroenLinks…

…. ben je dicht bij de natuur. We hebben zoveel en divers groen en bomen dat we hitte en extreme regen goed op kunnen vangen. Die groene straten zijn allereerst ingericht voor de mensen die erin wonen, niet voor degenen die er doorheen rijden. Wel heb je op de fiets of te voet een streepje voor. En auto’s? Die delen we zoveel mogelijk en zijn elektrisch. In onze ideale stad is iedereen zich bewust van de impact die we met zijn allen hebben op de verandering van het klimaat. En we gaan dat met zijn allen tegen. Dat zie je aan hoe we bouwen, hoe we ondernemen en hoe en wat we consumeren. Nijmegenaren kopen duurzame, gezonde, producten, die voor iedereen betaalbaar zijn. Een ideaal plaatje? Zeker! En we weten hoe we daar kunnen komen.

… doen we het zo

Om te blijven werken aan onze ideale stad moeten we radicaal anders kijken naar de verhouding tussen mens, stad en natuur. De stad is niet omringd door natuur, maar is er onderdeel van. In onze plannen maken we dan ook allereerst ruimte voor natuur, wandelen, fietsen en ov. We maken het bovendien voor iedereen aantrekkelijk en makkelijk om over te stappen op duurzame energie, die we het liefst lokaal opwekken in coöperaties van Nijmegenaren zelf. Vieze lucht accepteren we niet, vervuilende industrie wordt schoon en we verwelkomen en faciliteren vernieuwende, duurzame ondernemers, ook financieel.

“Als GroenLinks werken we gericht aan onze idealen. Elke maatregel draagt daaraan bij. Het versmallen van de Graafseweg gaat niet over die weg an sich, maar over het bouwen aan een groene, gezonde stad. En wat we hier al heel gewoon vinden, maar lang niet iedereen weet: onze bussen rijden op groen gas, gewonnen uit ons GFT-afval. Straks worden ze elektrisch en gebruiken we dat groene gas om huizen te verwarmen. Steeds stapjes vooruit.”

Quirijn Lokker, lijsttrekker