Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds meer de dupe geworden van het landelijke overheidsbeleid. De aanpak van de enorme klimaatcrisis komt maar niet op gang, de huizenmarkt is compleet doorgedraaid en jongeren zitten straks met een grote studieschuld vast in een onzekere arbeidsmarkt waar flex de norm is. Wij willen het tij met en voor deze generatie gaan keren. Daar beginnen we lokaal mee.
Een klimaataanpak die de nieuwe generaties verdienen
GroenLinks staat voor een klimaatrechtvaardig Nijmegen, waar we rekening houden met de beurs van mensen. Met onze aanpak is Nijmegen in 2045 vrij van olie, gas en kolen. We maken een groot deel van het centrum autovrij en zorgen voor een veilige en autoluwe campus. We zorgen ervoor dat deze campus nog beter bereikbaar wordt door te investeren in een beter netwerk van fietspaden en busverbindingen, ook vanuit de wijken die verder van de campus af liggen. We vergroten het aantal fietsparkeerplaatsen en de hoeveelheid groen in de openbare ruimten, zodat dit fijnere ontmoetingsplekken worden.
Een dak boven je hoofd
Een goede kamer, studio of appartement vinden in onze gemeente is een hele opgave en als je dan een plek hebt gevonden kan je te maken krijgen met óf bizar hoge huren óf een vervelende verhuurder. We staan pal naast het Woonprotest en willen daarom veel studentenkamers bijbouwen, maar we doen meer. GroenLinks is hard tegen huisjesmelkers. Er komt een algemeen meldpunt voor ongewenst gedrag van huisjesmelkers. Als er te veel klachten komen tegen iemand kan dit leiden tot het intrekken van de huurvergunning. Ook gaan we maximale huurprijzen instellen, zodat de woonlasten van jongeren naar beneden gaan.
Eerlijk, zorgzaam en solidair
Jongeren zijn de dupe van een oneerlijke arbeidsmarkt en dat begint al bij stages. Er wordt hard gewerkt voor een lage – of soms geen! – vergoeding. Daarom eisen we van bedrijven die meedoen aan een gemeentelijke aanbesteding een fatsoenlijke stagevergoeding. Studenten en scholieren krijgen daarnaast gratis toegang tot menstruatieproducten en we richten voor jongeren een ‘Tweedekansfonds’ in, waarmee we schulden van jongeren kunnen kwijtschelden.
Een bruisende stad
De Coronacrisis laat ons zien hoe waardevol de culturele sector is en hoe waardevol het is om te kunnen sporten en bewegen. Zeker voor jongeren van wie het sociale leven vaak plaatsvindt buiten de deur. Daarom investeren we extra in de culturele sector in de stad en creëren we rondom het Valkhofpark een plek voor evenementen. We ondersteunen sportverenigingen en zorgen voor aantrekkelijke groene openbare ruimtes met watertappunten waar gesport kan worden.