Programma

GROENLINKS WIL EEN SOCIALE GROENE REVOLUTIE. EN SNEL GRAAG!

In Nijmegen zetten we principes om in actie

“9% van de huishoudens in Nijmegen leeft in energiearmoede. Zij hebben een laag inkomen én hoog gasverbruik.”

(CBS)

“Wij zien heel hoge energierekeningen. Gisteren had ik bijvoorbeeld iemand met een rekening van 175 euro per maand, terwijl er maar twee mensen in huis wonen. Het ging om meer dan 20 procent van het inkomen.”

Energiecoach Rob

“GroenLinks wil zo snel mogelijk naar een energieneutrale stad, maar we gaan dat ook sociaal en rechtvaardig regelen.”

Quirijn Lokker (lijsttrekker)

We hebben geen tijd te verliezen, we móeten klimaatverandering tegengaan. En snel. De tijd van plannen maken is voorbij. Volgende generaties rekenen ons af op wat we hebben bereikt, niet op wat we zijn gestart. Maar in Nijmegen zorgen we er wel voor dat iederéén de omslag naar duurzame energie kan maken. Ook wie weinig geld heeft. 

De klimaatcrisis is menens. GroenLinks blijft strijden voor een klimaatneutraal Nijmegen. 

Doei fossiele brandstoffen!
We schakelen zo snel mogelijk over op duurzame warmte en elektriciteit in de hele stad. Uiterlijk in 2045 maken we geen gebruik meer van olie, gas en kolen.  Onze plannen zijn ambitieus, concreet en realistisch.

Overal zon vangen 
We vechten al jaren voor meer zonne-energie. Met succes! We gaan alle gemeentelijke daken vol leggen, druk uitoefenen op projectontwikkelaars, bedrijven helpen om (meer) panelen te leggen en woningcorporaties ervan overtuigen dat sociale huurders ook panelen moeten kunnen leggen. 

En we gaan door voor meer: zeker de helft van de woningen in Nijmegen krijgt, als het aan GroenLinks ligt, gemiddeld 10 zonnepanelen op het dak (totaal ca. 400.000). De gemeente faciliteert het bedekken van alle geschikte daken. We willen ook zonnepanelen en ‘zonnefolie’ op carports, gevels, bushokjes, geluidswanden enz. 

Maar wel eerlijk!
Maar het moet wel eerlijk. GroenLinks wil een klimaatrechtvaardig Nijmegen, waar de omschakeling betaalbaar is voor alle bewoners en mensen de ruimte hebben voor eigen initiatief. Iedereen in onze stad moet de omslag kunnen maken en lasten en lusten delen we eerlijk. We helpen bewoners om in hun wijk samen de transitie te maken. Er is ruimte voor wie zelf wil investeren en dat ook kan. Ook mensen met weinig geld kunnen meedoen in gezamenlijke energieprojecten, gesteund door de gemeente: zon en wind zijn van iedereen!

Hier lees je hoe we dat precies en praktisch voor ogen hebben.

Bekijk meer speerpunten

Iedereen hoort Erbij. Verschillen Moet je vieren

Bekijk speerpunt

Nijmegen de Groenste stad van het land

Bekijk speerpunt

GROENLINKS IS DE ULTIEME JONGERENPARTIJ

Bekijk speerpunt

Iedereen een goed huis. Alle huizen groen.

Bekijk speerpunt