Programma

GROENLINKS IS DE ULTIEME JONGERENPARTIJ

Jongeren zijn bezorgd, kwaad én sterk

Financiële shit

"Ik ken best veel jongeren die in de financiële shit zitten. Ik heb goeie hulp gehad, maar een vriendin van mij wil geen hulp. D’r zijn daar nog allemaal andere dingen aan de hand. Ze schaamt zich ook denk ik. Ze denkt dat ze er zelf nog wel uit kan komen, maar dat denk ik niet."

Pleun (25)

Wakker worden

“Hoe ik tegen de klimaatcrisis aankijk? Ik zie het somber in. Het recente extreme weer laat zien hoe urgent en ernstig de crisis is. De politiek moet wakker worden en stappen gaan zetten. Het is oneerlijk dat de jongeren van nu straks alle ellende gepresenteerd krijgen. Er is nu actie nodig!”

Yara (24)

Onmogelijk

"De prijzen op de woningmarkt zijn bizar hoog en stijgen alleen maar door. Het is nu al bijna onmogelijk om een hypotheek af te sluiten, maar hoe erg zal dat zijn als ik over vijf jaar dat probeer met mijn startersinkomen en studieschuld?"

Neele (19)

Iets opbouwen

"...Ik maak mij hier wel zorgen over, want flexwerk biedt weinig financiële en sociale zekerheid. Als zzp’er bouw je ook geen band op met collega’s, wat ik ook heel jammer vind. In sommige sectoren heb je nu eenmaal geen keuze, wat oneerlijk en onzeker voelt. Want ik wil wel net als iedereen ‘iets’ opbouwen.”

Dian (19)

Eigen bedrijf

"Ik leer Nederlands op de universiteit. Dat duurt lang. En daarna wil ik een eigen bedrijf beginnen. Hoe het moet dat weet ik niet. In Nijmegen de mooiste stad wil ik blijven.”

Hussiny (27)

Ouders

"Mijn ouders betalen mijn huur, dus ik hoef niet zoveel te lenen. Maar als ik straks klaar ben met studeren moet ik misschien wel weer bij hen gaan wonen. Hier in de stad kom je er echt niet tussen."

Suus (20)

Contract

“Mijn contract weer niet verlengd dus weer ander werk gezocht. Mijn moeder is veel bij haar vriend, dus ik heb gelukkig het huis alleen. No way dat ik iets voor mezelf kan krijgen met alleen maar tijdelijk werk."

Zep (22)

Ze moeten wel een kans krijgen

"Er zijn jongeren die het gevoel hebben dat ze er niet bijhoren. Dat een opleiding en werk voor hen niet zijn weggelegd. Omdat ze toch niet worden aangenomen. Ze denken dat ze hun kansen verspeeld hebben. Dit zijn de jongeren waar we aandacht voor moeten hebben, omdat ze voor zichzelf en de samenleving destructief zijn, terwijl ze stuk voor stuk talent en capaciteit hebben om wel mee te doen. Maar ze moeten wel een kans krijgen."

B., jongerenwerker in Nijmegen.

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds meer de dupe geworden van het landelijke overheidsbeleid. De aanpak van de enorme klimaatcrisis komt maar niet op gang, de huizenmarkt is compleet doorgedraaid en jongeren zitten straks met een grote studieschuld vast in een onzekere arbeidsmarkt waar flex de norm is. Wij willen het tij met en voor deze generatie gaan keren. Daar beginnen we lokaal mee.

Een klimaataanpak die de nieuwe generaties verdienen
GroenLinks staat voor een klimaatrechtvaardig Nijmegen, waar we rekening houden met de beurs van mensen. Met onze aanpak is Nijmegen in 2045 vrij van olie, gas en kolen. We maken een groot deel van het centrum autovrij en zorgen voor een veilige en autoluwe campus. We zorgen ervoor dat deze campus nog beter bereikbaar wordt door te investeren in een beter netwerk van fietspaden en busverbindingen, ook vanuit de wijken die verder van de campus af liggen. We vergroten het aantal fietsparkeerplaatsen en de hoeveelheid groen in de openbare ruimten, zodat dit fijnere ontmoetingsplekken worden. 

Een dak boven je hoofd
Een goede kamer, studio of appartement vinden in onze gemeente is een hele opgave en als je dan een plek hebt gevonden kan je te maken krijgen met óf bizar hoge huren óf een vervelende verhuurder. We staan pal naast het Woonprotest en willen daarom veel studentenkamers bijbouwen, maar we doen meer. GroenLinks is hard tegen huisjesmelkers. Er komt een algemeen meldpunt voor ongewenst gedrag van huisjesmelkers. Als er te veel klachten komen tegen iemand kan dit leiden tot het intrekken van de huurvergunning. Ook gaan we maximale huurprijzen instellen, zodat de woonlasten van jongeren naar beneden gaan. 

Eerlijk, zorgzaam en solidair
Jongeren zijn de dupe van een oneerlijke arbeidsmarkt en dat begint al bij stages. Er wordt hard gewerkt voor een lage – of soms geen! – vergoeding. Daarom eisen we van bedrijven die meedoen aan een gemeentelijke aanbesteding een fatsoenlijke stagevergoeding. Studenten en scholieren krijgen daarnaast gratis toegang tot menstruatieproducten en we richten voor jongeren een ‘Tweedekansfonds’ in, waarmee we schulden van jongeren kunnen kwijtschelden. 

Een bruisende stad 
De Coronacrisis laat ons zien hoe waardevol de culturele sector is en hoe waardevol het is om te kunnen sporten en bewegen. Zeker voor jongeren van wie het sociale leven vaak plaatsvindt buiten de deur. Daarom investeren we extra in de culturele sector in de stad en creëren we rondom het Valkhofpark een plek voor evenementen. We ondersteunen sportverenigingen en zorgen voor aantrekkelijke groene openbare ruimtes met watertappunten waar gesport kan worden.

Bekijk meer speerpunten

Iedereen hoort Erbij. Verschillen Moet je vieren

Bekijk speerpunt

Nijmegen de Groenste stad van het land

Bekijk speerpunt

GROENLINKS WIL EEN SOCIALE GROENE REVOLUTIE. EN SNEL GRAAG!

Bekijk speerpunt

Iedereen een goed huis. Alle huizen groen.

Bekijk speerpunt